vrijdag 12 november 2010

Offerfeest

Offerfeest kan niet zonder ‘cowboys’
   
Het zijn bekende tafereeltjes rond het offerfeest in Turkije. Loeiende stieren of blatende schapen die geslacht worden bij een autowasstraat, in een park of naast de snelweg. Vaak niet door een slager met vergunning. De gevolgen zijn er naar. Vorig jaar raakten meer dan 3000 amateurslagers gewond. De eerste hulpdiensten van de ziekenhuizen in Turkije draaien met het offerfeest overuren. De overheid heeft nu genoeg van de beunhazen: de boetes zijn verhoogd van nog geen 65 euro naar 400 euro.

Het land bereidt zich voor op het offerfeest, komende maandag. Hele families trekken er op uit om een mooi dier uit te zoeken. Op het platteland worden de schapen en geiten niet zelden met een minibusjes of op de achterbank van een auto naar het huis van de koper vervoerd. Het eerste offerdier dat probeerde te ontkomen, heeft de kranten al gehaald. In een oude wijk van Istanbul zorgde een aangeschafte stier voor paniek toen hij ervandoor ging. Na een lange klopjacht kon het dier uiteindelijk worden gevangen. Jaarlijks zetten tientallen beesten het op een lopen, met alle gevaren van dien. In Ankara staan dit jaar drie speciaal getrainde ‘vangteams’ - al door de media omgedoopt tot cowboys de komende dagen 24 uur paraat.

Maandag wordt de topdag voor de cowboys, als de moslimwereld het jaarlijkse offerfeest, ofwel Eid Al Adha, viert. Een feest ter nagedachtenis van Abraham, die volgens de Koran bereid was zijn zoon te offeren voor Allah. Miljoenen moslims herdenken dit en brengen een offer. Het vlees wordt aan arme families gegeven. Werden de dieren vroeger op elke hoek van de straat geslacht, ook dat mag niet meer. De overheid wijst speciale plaatsen aan. Alleen al in Istanbul gaat het om negenhonderd speciale slachtplekken, van parkeerplaatsen tot autowasstraten - die zijn tenslotte eenvoudig schoon te spoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten