zaterdag 20 november 2010

Naar filmpje Cyprus

Racistisch filmpje met kleuter zorgt voor ophef in Cyprus

Hakenkruizen op schoolgebouwen,gewelddadige aanvallen tegen Turkse Cyprioten en migranten. Het nationalisme in Grieks-Cyprus groeit. Deze week zorgt een eng fimpje voor een hoop ophef op het eiland.

Een kleuter van een jaar of vier speelt met een pistool. Zijn Grieks-Cypriotische opa vraagt hem op wie hij wil schieten. „Turken“, klinkt het. Het is het goede antwoord volgens de grootvader, die zijn kleinzoon prijst.  Het is dit filmpje dat sindskort op internet circuleert en de Turks-Cyprioten schokt.

En het filmpje staat niet op zichzelf. Aan de Griekse zijde van Cyprus - zwaar getroffen door de economische crisis - groeit het nationalisme en het racisme. En dat terwijl de internationale gemeenschap juist probeert het slepende Cyprusconflict op te lossen. VN-secretaris Ban Ki-moon sprak donderdag in New York nog met de Grieks-Cypriotische president Dimitris Christofias en Dervis Eroglu, de leider van de Turks Cyprioten, in een poging de vastgelopen onderhandelingen nieuw leven in te blazen. De Turkse en Griekse Cyprioten leven al sinds 1974 - na de invasie van het Turkse leger - gescheiden. Overeengekomen werd dat twee leiders weer vaker om de tafel gaan om de kwestie, die de bealngrijk obstakel vormt voor de Turkse toetreding tot de Europese Unie, op te lossen.

Maar het op het eiland zelf gelooft bijna niemand nog in een oplossing. Integendeel, het groeiend nationalisme aan de Griekse zijde boezemt veel Turks Cyprioten angst aan. Zo liep begin deze maand het jaarlijkse multiculturele Rainbowfestival volledig uit de hand toen de bezoekers - Turks en Griekse Cyprioten en veel migranten - werden aangevallen door zo’n vijftig Grieks-Cypriotische ultranationalisten. Dertien mensen raakten gewond, onder wie de Turks-Cypriotische zanger Sertunç Akdoğdu, die werd neergestoken.

“Iedereen was bang, er waren ook veel kinderen.”, zegt Dorus Polycarpou van migrantenorganisatie Kisa, de organisator van het evenement. “Deze extreem-rechtse groepen krijgen steeds meer aanhangers. Bij een demonstratie waren pas meer dan honderd man, dat is veel voor een klein eiland.  Ze zijn erg militant, houden trainingskampen in de bergen waar ze hun ideologie verspreiden. Ze zijn tegen de islam, tegen de Turks Cyprioten en tegen asielzoekers.” Het eiland wordt sinds de toetreding tot de Europese Unie overspoeld met asielaanvragen, 30 per 1.000 inwoners.
Dat is het hoogste aantal in de EU. Volgens Polycarpou hebben de ultranationalitische groepen ook banden met de neonazi’s in Duitsland.

Uit een onlangs verschenen rapport ‘Racisme en haatdelicten op Cyprus’ van professor Nicos Trimikliniotis van de Universiteit van Nicosia blijkt ook dat het aantal racistische incidenten toeneemt. Een 25-jarige Nigeriaan werd in juli bij een demonstratie van de ultranationalisten in de hoofdstad Nicosia achtervolgd. In een poging aan de menigte te ontsnappen werd hij aangereden om vervolgens door de groep in elkaar te worden geslagen. Eerder dit jaar werd bij een moskee een molotovcocktail naar binnen gegooid. De extreem-rechtse groeperingen hebben veel aanhang onder Grieks Cypriotische jongeren, concluderen de onderzoekers in het rapport. Leerkrachten maken zich zorgen over het groeiend aantal racistische graffiti. Ook hakenkruizen duiken steeds vaker op. Polycarpou: ”Het grote verschil met deze extreme groepen in Europa is dat ze hier op Cyprus banden hebben met hooggeplaatste figuren, die dezelfde ideologie aanhangen.”

De grootvader in het filmpje dat deze week het eiland schokte, is volgens de media een hooggeplaatste ambtenaar in Grieks Cyprus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten