vrijdag 26 november 2010

Grieken zoeken werk
Crisis drijft werkloze Grieken naar Turkije
 
Trokken de Turken vroeger naar Europa op zoek naar werk.Nu komen de Europeanen naar Turkije. Hoogopgeleide Grieken zoeken - gedwongen door de crisis in eigen land - een baan in Turkije. De vroegere aartsvijand. "Dit was een paar jaar geleden ondenkbaar"

De 40-jarige Ionna Ionnida uit  het Griekse Thessaloniki hoopt zo snel mogelijk als manager in de texielbranche in Istanbul aan de slag te kunnen. Twee jaar geleden raakte ze werkloos.  “Ik heb negentien jaar ervaring,’’ vertelt ze. ‘Ik heb nu een tijdelijke baantje tot maart. Maar daarna houdt het op.’’ En Ionnida is niet de enige werkloze uit Griekenland die hoopt op baan in Turkije. Ook op de vele Turkse vacaturebanken op internet bieden Grieken zich aan. Op zoek naar werk in de financiële sector , handel of toerisme. "Hoog opgeleiden zien kansen in Turkije", zegt Jano Apikyan, voorzitter van de Grieks-Turkse Kamer van Koophandel van Noord-Griekenland. Bijna dagelijks meldt zich daar wel een iemand die op zoek is naar werk in buurland Turkije. En ook de Turkse ambassade in Athene krijgt steeds vaker werkloze Grieken aan de lijn die informatie willen over werken bij de buren.

Niet gek. De werkloosheid in Griekenland is torenhoog, met name onder de jeugd. Eén op de drie zit – veelal met universiteitsdiploma op zak - thuis. De Turkse economie daarentegen is met een groei van meer dan 7 procent de snelst groeiende van Europa. “Voor de jongere generatie speelt het verleden geen rol. De crisis is een feit en ze zien een carrière in Istanbul als een uitdaging”, zegt Apikyan. Het zijn met name hoger opgeleiden die hun hoop op Turkije hebben gevestigd. Voor lager opgeleiden zijn de verschillen in het salaris – in Turkije ligt het minimumsalaris rond de 300 euro – te groot.
Ook de taalscholen in Istanbul merken de groeiende Griekse belangstelling. “Een paar jaar geleden hadden we haast geen Griekse studenten, nu tientallen. Velen hopen op een baan in toerisme of willen hier aan een universiteit gaan studeren”, zegt de woordvoerster van Tőmer Istanbul, een groot taleninstituut verbonden aan de universiteit van Ankara. Haar Griekse collega Tina Zogopolat, directeur van een talenschool in Athene, spreekt van een enorme belangstelling voor de Turkse taal en cultuur. “We hebben nu 250 studenten alleen voor Turks. Enorme aantallen. Velen hopen te profiteren van de nauwere banden tussen de twee landen.” En het blijft niet alleen bij werkzoekenden. Ook het aantal Griekse ondernemers dat hoopt vruchten te plukken van de booming Turkse economie, blijft stijgen. Er zijn nu bijna vijfhonderd Griekse firma's in Turkije - met name in de financiële sector - actief.
 Een paar jaar geleden was dit alles ondenkbaar, zegt Selim Egeli, voorzitter van de Turks-Griekse ondernemerscommissie in Istanbul. Decennialang waren Griekenland en Turkije elkaars aartsvijanden. Diplomatieke relaties waren er nauwelijks en het wantrouwen was levensgroot. Ze deelden – naast dezelfde keuken en klimaat – een waslijst aan problemen. Zo zijn Athene en Ankara het al jaren – sinds 1974 – oneens over de territoriale grenzen van het Egeisch gebied. Zowel in het water als in de lucht. . Met als dieptepunt 1996. De spanningen liepen destijds zo hoog op dat er bijna een oorlog uitbrak over een onbewoond rotseilandje.En dan is er nog de kwestie Cyprus en – de recent weer oplaaiende discussie – over de vele illegale vluchtelingen die via Turkije Griekenland proberen te bereiken. “Ik herinner me nog dat de collega’s in Athene het woord Turks zelfs vermeden, ze kondigde ons aan als buitenlandse ondernemers. Het lag toen nogal allemaal zo gevoelig.”
 
Veel van de problemen zijn nog steeds niet opgelost, stelt Egeli, maar de politieke wil om de relaties te verbeteren is er. Hij wijst op het bezoek van de Turkse premier Tayyip Recep Erdogan aan Athene afgelopen voorjaar. Het eerste in zes jaar tijd. In zijn kielzog tientallen Turkse ondernemers.  "De sfeer is totaal anders", zegt hij. Met als gevolg dat de handel tussen de twee buurlanden de afgelopen jaren is gegroeid naar 3,5 miljard dollar. “Kwamen er een paar jaar geleden een handjevol ondernemers op onze bijeenkomsten af. Nu bij het laatste bezoek van premier Erdogan aan Athene waren bij een netwerkmeeting meer dan zevenhonderd Turkse en Griekse ondernemers.”
 
Voor de werkloze Inonna spelen de problemen tussen de twee landen helemaal niet. Zij wil alleen maar zo snel mogelijk in het vroegere Constantinopel aan de slag. "Dat is allemaal verleden tijd. Onze culturen lijken zo op elkaar, we zijn broers en zussen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten