dinsdag 30 november 2010

Gevaarlijk gas


Turkse jeugd snuift aanstekergas


14 jaar was ze, Busra Peksert. De foto waarop ze stralend lacht, duikt overal op in de Turkse media. Zij is het vierde do delijke slachtoffer van een nieuwe rage: aanstekergas snuiven. Met name in de grote Turkse steden wordt dit steeds populairder.

De 14- jarige scholiere uit Bursa had het gas een avond eerder met vriendinnen met wie ze ‘ huiswerk ging maken’ gesnoven. De volgen­de ochtend lag ze dood in bed. En er zijn meer slachtoffers. Een maand geleden raakten tien jongeren in een leeg pand in de noordwestelijke stad Tekirdag gewond, nadat een aantal aanstekers was ontploft. De groep was bij elkaar gekomen om aanstekergas te snuiven.

Eerder deze zomer overleed ook een 15-jarige jongen in Izmir en
 een leeftijdsgenoot in Canakkale na het snuiven van dit gas. Ook de 14-jarige Hakan √úlker uit Istanbul inhaleerde te veel gas en overleed begin deze maand.

Hij speelde het zogenoemde ‘flauwvalspel’: zoveel gas inhaleren tot je flauwvalt, om daarna te hal lucineren. Een spel dat via filmpjes op internet wordt uitgelegd. Ha kan werd alleen niet meer wakker. Psychiater Ayhan Akcan: „Het butaangas in aanstekers tast hart, longen en hersenen aan en kan meteen de dood tot gevolg hebben.”

De populariteit van gassnuiven is volgens hem makkelijk te verklaren. „ Aanstekers zijn goedkoop en overal verkrijgbaar. Vooral straat­kinderen en jongeren die thuis problemen hebben gebruiken het, om even alles te vergeten.”

Net als Akcan is ook Yusuf Ahmet Kulca bang dat de rage nog veel
 slachtoffers zal maken. Hij is direc teur van de stichting ‘Kinderen van de hoop’, een organisatie die zich inzet voor straatkinderen in Istanbul: „Ik denk dat door de vele berichten hierover meer en meer jongeren nieuwsgierig worden en gaan experimenteren. Aanstekergas is veel gevaarlijker dan lijm en verfverdunner, wat al jaren door veel straatkinderen gebruikt wordt.” 

Lijm en verfverdunner mogen om die reden niet aan jongeren onder de achttien worden verkocht. De overheid overweegt nu ook de verkoop van aanstekergas aan banden te leggen. Ondanks het feit dat Turkije een belangrijk doorvoerland is voor harddrugs, bleef het drugsgebruik lange tijd achter bij dat in Europa. Maar het land is bezig met een inhaalslag. Zo neemt bijvoorbeeld ook het gebruik van xtc snel toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten