zaterdag 6 november 2010

Atatürk's handtekening

Tegenstanders van premier Erdogan voeren stil protest

Atatürk steeds vaker op Turkse lichamen
ISTANBUL – Je ziet ze steeds vaker, meestal opvallend op een onderarm, maar ook op een schouderblad of scheenbeen. Een tatoeage van de handtekening van Kemal Atatürk, de zo geliefde eerste president van Turkije. Mateloos populair onder jongeren. Voor hen een vorm van protest tegen de regerende islamitische AKP, van premier Recep Tayyip Erdogan.

„Het wordt meer en meer een politiek symbool. Jongeren willen de handtekening ook graag op een zichtbare plaats hebben”, zegt Salih Erbalta van Dreamtattoo in Kadiköy, een wijk in Istanbul waar veel tatoeagewinkels zitten. Dit jaar heeft hij al honderden handtekeningen op klanten ‘gezet’. „De ene week zijn het er vijf, de andere week drie.” Kosten 75 euro.
Veel aanhangers van Atatürk - de zogenoemde Kemalisten - vrezen de verdergaande islamisering van hun land. Ze wijzen op de hoge belasting op alcohol – sinds de AKP aan de macht is, zijn de prijzen verdrievoudigd – en op studentes met hoofddoek die op een toenemend aantal universiteiten in de collegezalen worden toegelaten. Kortom, ze zien de vrome premier Erdogan als een gevaar voor de nalatenschap van Atatürk. De stichter van het moderne Turkije, die de scheiding van moskee en Staat doorvoerde, het Arabische schrift afschafte en een westerse leefstijl – tot kleding aan toe – stimuleerde. 

Met de bewuste tatoeage laten jongeren de buitenwereld meteen weten waar hun politieke voorkeur naar uit gaat. De tatoeages vallen dan ook niet bij iedereen in goede aarde, zegt eigenaar Erdogan -geen familie- van tattoostudio Koprualti in de westelijke havenstad Izmir, waar de nationalistische CHP, de partij opgericht door Atatürk,van oudsher veel stemmen trekt. Vier jaar geleden liet een klant een handtekening tatoeëren, maar kreeg vervolgens meteen problemen met zijn werkgever. „Hij kwam later terug om hem weer te laten verwijderen. Uit protest zijn we toen begonnen de handtekeningen gratis te zetten. En die actie loopt nog steeds. We zetten hier zo’n vijf handtekeningen per dag.” Atatürk is voor veel Turken een grote held en daar is niets mis mee, stelt Erdogan. Wat velen overigens niet weten is dat de zo beroemde handtekening geen creatie van de president zelf is, maar een ontwerp van de Armeense Turk Hagop Vahram Çerçiyan. Na de vorming van de republiek op 29 oktober 1923 werd besloten dat alle burgers een achternaam moesten aannemen. President Mustafa Kemal koos voor de achternaam Atatürk, wat ‘vader van alle Turken’ betekent. En hij ging op zoek naar een mooie handtekening. Het exemplaar, dat student Hagop Çerçiyan uit Istanbul in één nacht ontwierp, viel in de smaak bij de grote leider en is sindsdien overal in Turkije te zien. Van onderarm tot overheidsgebouw.

De handtekenıng foto GPD

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten