woensdag 27 oktober 2010

Soap Fatmagül

Turkse vrouwen woedend over soap

 Turkse vrouwenorganisaties eisen dat de soapserie ‘ Wat is de misdaad van Fatmagül?’ van de buis wordt gehaald. De serie, waarin de hoofdpersoon gedwongen wordt om met haar verkrachter te trouwen, praat geweld tegen vrouwen goed, luidt de kritiek. En dat in een land waar één op de drie vrouwen met huiselijk geweld te maken heeft. 
De serie, die sinds september op een commerciële Turkse zender te zien is, trekt miljoenen kijkers. Al weken voordat de eerste aflevering werd uitgezonden, circuleerde een scène waarin hoofdrolspeelster Fatmagül verkracht wordt door vier dronken mannen, op het internet. Vermoedelijk een ‘ lokkertje’ van de producers van de serie.

Vrouwenorganisaties staan op hun achterste benen. Volgens hen praat de serie verkrachting en geweld tegen vrouwen goed. En dat in Turkije, waar slachtoffers van zedendelicten nog vaak als de schuldige worden gezien. Vorig jaar werden een vader en moeder tot lange straffen veroordeeld omdat ze hun zestienjarige dochter lieten vermoorden nadat zij zwanger was geworden door verkrachting. Vrouwengroepen eisen van het parlement dat de serie van de buis wordt gehaald. Volgens advocate en woordvoerster Fatos Hacivelioglu worden verkrachtingen in de serie afgedaan ‘als een lachertje, niet als een ernstige misdaad’. „ Met alle gevolgen van dien.” Ze wijst erop dat de afgelopen weken vier vrouwen in Adana het slachtoffer zijn geworden van een zedendelict, onder wie een meisje van dertien jaar. „ Er zijn zaken bekend die verdacht veel op de scène uit de serie lijken.”

1 opmerking:

  1. Jammer dat producers zelf niet meer zuiver nadenken over wat wel en niet door de beugel kan, en wat het effect kan zijn van hetgeen ze op de buis gooien.
    Van een heel andere orde, maar ook commercieel als basis, vind ik hier in nl de kwestie over de posters van de nieuwe film De Sint. Als de kassa maar kan rinkelen, wordt veel gedoogd. Soms moet de overheid weer wat actiever de burgers beschermen. (en dat is dus niet door een website als youtube in de ban te doen).
    Peter

    BeantwoordenVerwijderen