donderdag 21 oktober 2010

Rijkaard wegTurken zeggen: ’dag, dag Rijkaard’

ISTANBUL – ’Güle Güle Rijkaard’ ofwel ’Dag Dag Rijkaard’, kopt de Turkse pers. Rijkaard verlaat topclub Galatasaray en na de bekendmaking giste ren schoot het aandeel van de club op de Turkse beurs met dik vijf punten omhoog. Het mag duidelijk zijn: zo blij de Turken waren met de komst van de Nederlandse coach een jaar geleden, zo blij zijn ze ook met zijn vertrek.

De voormalig coach van FC Barcelona heeft de hoog gespannen verwachtingen niet kunnen waarma ken. De Leeuwen, zoals de bijnaam van de spelers luidt, eindigden vorig jaar op een vierde plaats in de competitie. Ook dit seizoen begon beroerd. Zo wist de club zich niet te kwalificeren voor de Europa Lea gue. De club bungelt nu met twaalf punten op de negende plaats, acht punten achter leider Bursaspor.

Na de vernietigende nederlaag tegen Ankaragücü afgelopen zondag (4-2) was er geen houden meer aan. Het geduld van de Turken was op. Rijkaard moest weg, en liefst nog voor komende zondag wan neer de Leeuwen de Kanaries - of wel aartsrivaal Fenerbahçe - tegen over zich treffen.Gisteren kwam de langverwachte verklaring van de club. ’Beide partijen hebben in goed overleg beslo ten afscheid te nemen’. De Nederlandse coach krijgt naar verluidt 4,2 miljoen euro mee ter compensatie.
Ook assistent Johan Neeskens verlaat de club. Met het vertrek van Rijkaard brak Galatasaray een clubrecord. De afgelopen 4,5 jaar zag de club maar liefst zes coaches komen en gaan. Wie Rijkaard gaat opvolgen is nog niet bekend. Al weken klinkt de naam van Fatih Terim. Fans schreeuwden zondag al om de te rugkeer van ’De Keizer’. De voor malige bondscoach was al twee keer eerder coach van Galatasaray. Ook de namen van Hakan Sükür, oud-spits van Galatasaray, oud-mid denvelder Tugay Kerimoglu en de Roemeen Gheorghe Hagi gaan rond. Rond Rijkaard gaat het gerucht rond, dat hij de mogelijke mogelijke opvolger is van Roy Hodgson, die bij Liverpool op de schopstoel zit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten