dinsdag 19 oktober 2010

Proces tegen 151 KoerdenRechtszaak tegen 151 Koerden
test voor Turkse democratie

Het megaproces tegen 151 Koerden - onder wie twaalf burgemeesters - is gisteren in Diyarbakir van start gegaan.  Ze worden verdacht van banden met een terreurorganisatie.  De zaak wordt gezien als een belangrijke test voor de Turkse democratie.

ISTANBUL  - Met honderden zwaar bewapende agenten voor de deur en op het dak is gisteren in het gerechtsgebouw in Diyarbakir het megaproces tegen 151 Koerdische politici en activisten begonnen. Tegen een aantal wordt levenslang geëist.
 Justitie beschuldigt,  met een 7.500 pagina’s dikke aanklacht,  de verdachten onder meer van lidmaatschap dan wel het maken van propaganda voor een terreurorganisatie. De verdachten zouden banden hebben met de illegale KCK, de Democratische Confederatie van Koerdistan, de civiele arm van de PKK.

In het beklaagdenbankje zitten onder meer twaalf burgemeesters van de Koerdische BDP, onder wie ook de populaire burgemeester van Diyarbakir Osman Baydemir. Ook Muharrem Erbey, voorman van mensenrechtenorganisatie IHD in Diyarbakir moet voor de rechter verschijnen.

Volgens veel Koerden is het proces een poging van de Turkse staat om de Koerdische oppositie monddood te maken. De rechtszaak in Diyarbakir is nog maar een topje van de ijsberg. Sinds april 2009 zijn namelijk in de ‘KCK-operatie’  maar liefst 2.200 Koerden, velen politiek actief, in het hele land opgepakt. Ruim 1.500 zitten nog steeds vast. En de arrestaties gaan nog steeds door. Onlangs werden in Urfa nog eens acht mensen aangehouden. Ahmet Türk, de oud-voorman van de DTP, de partij die eind vorig jaar werd verboden, stelde zondag dat de zaak een ‘ultieme test’  is voor de Turkse democratie.

Dat vindt ook Emma Sinclair-Webb van Human Rights Watch, een internationale mensenrechtenorganisatie, die de zaak op de voet volgt. “Dit proces geeft veel reden tot bezorgheid. De bewijzen zijn uiterst dun en er is dit land niet veel voor nodig om iemand veroordeeld te krijgen voor het lidmaatschap van de PKK.  Een keer meelopen in een demonstratie is al genoeg om voor jaren te worden veroordeeld.”
Dat ook twaalf democratisch gekozen burgemeesters terecht staan -  waarvan zeven alle maanden in voorarrest - is volgens Sinnclair-Webb zeer ernstig. “Vrijheid van meningsuiting en het recht op organisatie en vereniging dreigen in deze zaak in het gedrang te komen.” Dat op de lijst van de verdachten ook de namen van bekende mensenrechtenactivisten en advocaten staan doet volgens haar ‘veel alarmbellen’ rinkelen.
De arrestaties zijn volgens veel Koerden het bewijs dat de mentaliteit van de staat niet veranderd is. Alle mooie woorden van de regering ten spijt. De AKP zegt keer op keer het Koerdische probleem op vreedzame wijze te willen lossen. De jarenlange strijd tussen het Turkse leger en de PKK heeft al aan meer dan 40.000 mensen het leven gekost. Mensenrechtenactivist Sinclair-Webb: “Ik vraag me dan ook af of de regering zo blij is met dit proces. Dit soort tegenstrijdigheiden zijn typerend voor dit land en het is meestal niet duidelijk wie er achter zit. Ook binnen justitie is een machtstrijd aan de gang.”
 De verwachting is dat het proces maanden in beslag gaat nemen. Zestig organisaties in Diyarbakir,  waaronder de Kamer van Koophandel en de Orde van Advocaten, riepen dit weekend justitie op de verdachten - in afwachting van de rechtszaak - vrij te laten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten