vrijdag 1 oktober 2010

Overgewicht

Turkse agenten en stewardessen moeten afvallen van hun baas


 ISTANBUL – De schrik zit er goed in bij de medewerkers van Turkish Airlines. Stewards en stewardessen zijn massaal gaan sporten en op dieet gegaan, anderen hebben vet laten wegzuigen of zelfs een maag band laten plaatsen. Vorige maand werden namelijk 28 ‘te dikke’ colle ga’s met onbetaald verlof ge stuurd. Ze krijgen hun baan pas weer terug als ze de overtallige ki lo’s kwijt zijn.
EsteWorld, een kliniek in Istan bul is hier meteen op ingespron gen en biedt nu zelfs een speciaal afvalprogramma voor personeel van de vliegmaatschappij aan. De rekening kan op afbetaling – in 36 termijnen – worden betaald.
Maar niet alleen bij het luchtvaart personeel staat overgewicht de car rière
 in de weg. Ook Turkse agen ten met te veel kilo’s moeten afval len, zo kondigde de korpsleiding deze week aan. Zo niet, dan wor den ze uit actieve dienst gehaald en kunnen ze hun dienstwapen in leveren. Dikke agenten zijn slecht voor het toch al niet zo beste ima go van het Turkse korps, aldus de leiding.
In de zuidelijke stad Adana werd het overgewicht van de agenten op een sympathieker wijzere aan gepakt. Ruim vijfhonderd politie mannen en -vrouwen deden daar
 dit jaar mee aan een verplicht af valprogramma, samengesteld door de plaatselijke universiteit. Na diensttijd werd er verplicht ge sport en de agenten deden hun ‘ rondes’ te voet in plaats van met de auto. Het programma had suc ces. Bij het merendeel van de agen ten vlogen de kilo’s er af. Ook jongens die dienstplichtig zijn, worden gestimuleerd iets aan hun gewicht te doen. Degenen met een zeer ernstige vorm van obesitas worden, uit medische overwegingen, echter vrijgesteld. Voor sommigen reden om geen haast te maken met afvallen.
Overgewicht is een groeiend probleem in Turkije, waar maar liefst één op de vier mensen te zwaar is. Deze week lanceerde de overheid een landelijke campagne om men sen van ‘dé chronische ziekte van deze eeuw’ af te helpen.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten