woensdag 6 oktober 2010

Hoofddoek


Turks hoofddoekverbod wankelt

Het omstreden hoofddoekverbod op de Turkse universiteiten wankelt. Een aantal universiteiten laat dit jaar studenten met een hoofddoek toe. En het stukje stof maakt nogal wat emoties los. “Geweldig. Dit is winst voor de democratie” en “Turkije wordt langzaam Iran.”

ISTANBUL - De 20-jarige studente Hale Nur loopt met een felgekleurde hoofddoek door de poorten van Marmara Universiteit in Istanbul. Tot voor kort een totaal ondenkbaar tafereel. Vorig jaar zette Hale Nur, naast het hokje van de portier, nog een pruik of hoed op haar hoofddoek. “Het is zo fijn om nu gewoon als mezelf naar school te gaan”, glundert ze. “Ik heb mijn pruik al weggegooid.”
De Marmara Universiteit is een van de universiteiten die besloten heeft dit jaar studenten met een hoofddoek toe te laten. Iets wat al ruim tien jaar lang, sinds 1989, verboden is. Het hoofddoekverbod geldt al decennialang voor ambtenaren en onderwijzers en behoort tot de erfenis van de zo geliefde Mustafa Kemal Ataturk, de stichter van de seculier republiek Turkije.  Een uitspraak van de Hoger Onderwijs Raad heeft echter voor verwarring gezorgd. Deze raad stelde - in antwoord op een klacht - dat studenten met een hoofddoek niet uit de klas mogen worden gezet. Voor een aantal liberale universiteiten is met deze uitspraak het omstreden verbod opgeheven. Dit tot blijdschap van de gehoofddoekte studenten op de Maramara Universiteit. “Ik ben zo gelukkig. Ik hoop dat andere universiteiten snel volgen”, zegt de 19-jarige Duygu. “Voorheen telde mijn buitenkant wanneer ik door de poort liep, nu telt de inhoud.”
Maar niet alle studenten zijn even blij met de hoofddoekjes in de collegezalen. “Dit druist in tegen Ataturk’s erfenis en waar gaat het heen? Turkije wordt straks Iran”, stelt een student met ingetogen woede. Zijn naam wil hij niet geven.  Ook de 18-jarige studente Ozlem voelt zich ongemakkelijk bij het zien van de hoofddoeken binnen de universiteitspoorten. “Natuurlijk, iedereen is vrij om te dragen wat hij of zij wil. Maar ik ben bang voor de reacties dit op gaat roepen. Onze maatschappij is al zo gepolariseerd. Dit is Turkije alles kan hier gebeuren.” Ze vreest dat ookj dat de spanningen op de universiteiten zullen oplopen. “Je ziet nu ook hier op school al meiden die zich - uit stil protest tegen de hoofddoeken - zich bloter gaan kleden.”  
En de bezorgde studenten staan niet alleen. Er is weinig wat in Turkije zo gevoelig ligt als de hoofddoek. Voor veel seculiere Turken is het het symbool van de politieke islam. En hun haren gaan overeind staan bij het zien van de gehoofddoekte studenten.
De acties van de universiteiten komt echter op een moment dat in de politiek ook een debat woedt over de hoofddoek. Voor het eerst zegt de grootste oppositiepartij CHP - voorheen fel tegen afschaffing van het verbod -  het ‘hoofddoekprobleem’ op te willen lossen.  Vorige week hebben CHP-leider Kemal Kilicdaroglu en premier Erdogan - die zijn achterban keer op keer beloofd dat ‘ hun dochters in d toekomst met hoofddoek naar de universiteiten mogen’  over het heikele onderwerp overlegd gevoerd. Om vervolgens in de media onenigheid te krijgen over het soort hoofddoekje dat op de universiteiten zou kunnen worden toegestaan.
Twee jaar geleden slaagde de AKP er niet in het hoofddoekverbod af te schaffen. De hiervoor benodigde grondwetswijziging werd door het Constitutioneel Hof geblokkeerde. Lands’  hoogste rechters oordeelde toen dat het afschaffen van het verbod tegen de seculiere basisprincipes van de grondwet indruist.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten