maandag 6 september 2010

Kurtlar Vadesi

Turken maken weer anti- Israël film

De bloedige Israëlische aanval op het konvooi met hulpgoederen is mei is al onderwerp van een Turkse actiefilm die in november uitkomt. De film belooft weinig goeds voor de toch al zo gespannen relatie tussen Ankara en Tel-Aviv.

ISTANBUL  _ Een Israëlische soldaat die een Palestijnse baby in koelen bloede doodschiet. Het was deze scene, eind vorig jaar te zien op de Turkse buis, die de relaties tussen de oude bondgenoten op scherp zetten. De Turkse ambassadeur in Tel-Aviv werd meteen op het matje geroepen. Gevreesd werd dat de serie het al aanwezige anti-semitisme in Turkije en Arabische landen, waar de reeks ook te zien is, verder zal voeden.

En Israël kan zich voorbereiden op nog meer gruwelijke scenes van Turkse makelij. Dat is de makers van de nationalistische en razendpopulaire televisieserie Vallei van de Wolven wel toevertrouwd. In een stadje in zuid-Turkije wordt nu de derde film Vallei van de Wolven:Palestina opgenomen. In november verschijnt de film in honderd landen op het witte doek. De Israëlische inval op het schip Mavi Marmara, met hulpgoederen op weg naar Gaza, waar bij negen Turken en een Amerikaan om het leven kwamen, wordt in de film breed uitgemeten.
Het incident dit voorjaar zorgde voor wereldwijde verontwaardiging. De kritiek op Israël was enorm en Turkije – met een woedende premier Tayyip Erdogan voorop – voerde de boventoon. De relatie tussen Israel en Turkije is sindsdien ernstig bekoeld. De film, waar de Israëli’s bepaald niet goed van afkomen, zal de stemming tussen de oude bondgenoten er niet beter opmaken.
De televieserie en de films Kurtlar Vadesi, zoals de Turkse naam luidt, zijn razend populair.De serie over geheim agent Polat, door fans de Turkse James Bond genoemd, die voor het achtste seizoen op televisie is te zien, trekt wekelijks miljoenen kijkers. Hele theehuizen stemmen op de serie af en veel Turken blijven er voor thuis. En ook in Arabische landen is de serie een enorme hit.Het zou niet de eerste keer zijn dat de makers van de Kurtlar Vadesi films een bondgenoot van Turkije schofferen. In 2006 stond de Amerikaanse invasie in Irak centraal in Kurtlar
Valesi: Irak. En de Amerikaanse soldaten werden bepaald niet als lieverdjes afgeschilderd.De film die de destijds de anti-Amerikaanse gevoelens in Turkije voedde, was razend populair en trok meer dan vier miljoen bezoekers, een record aantal.En de nieuwe film met een budget van 10 miljoen dollar film belooft, gezien de enorme Turkse woede richting Israël, opnieuw een kaskraker te worden. Niet alleen in Turkije maar zeker ook in de Arabische wereld. Ook op de Gazastrook zou halsreikend worden uitgekeken naar de premiere.1 opmerking:

  1. ik vind het goed dat er eindelijk een film komt die je waarheid verteld. joden zijn niet alleen zielig, dat is niemand maar dit is de waarheid en prima dat mensen heb lef hebben om deze film te maken. ik heb zelf de film gezien er er wordt niet eens vijandig tegen joden aan gekeken maar tegen de regering, dus niks antisemitisme.

    BeantwoordenVerwijderen