maandag 13 september 2010

Ja wint

Turken zeggen ja tegen grondwet en tegen Erdogan

De Turkse grondwet gaat op de schop. Dat is de uitkomst van het referendum dat gisteren in Turkije werd gehouden. Uit het hoge aantal ja-stemmers blijkt bovendien dat premier Erdogan van de islamitische AKP nog ste­vig in het zadel zit.


ISTANBUL – Met een onverwacht ho­ge 58 procent van de stemmen heeft Turkije gisteren ‘ja’ gezegd te­gen hervorming van de huidige grondwet. „Een feest voor de de­mocratie”, concludeerde een opge­togen premier Recep Erdogan.
De Turkse grondwet gaat flink op de schop. Zo krijgen ambtenaren het recht om te staken en – in de ogen van de oppositie een heikel punt – krijgt het parlement meer te zeggen over de benoeming van rechters en aanklagers. Volgens de regering zijn dat stappen om het land democratischer te maken.
„ De verliezers van vandaag zijn de coupliefhebbers, ieder die tegen veranderingen is, tegen vrijheid. En zij zullen gestraft worden”, al­dus Erdogan, die het resultaat als een belangrijke boodschap voor de wereld bestempelde. Ook de Euro­pese Unie noemde de aangekon­digde hervormingen in de grond­wet eerder al positief.
De uitkomst van het referendum is in ieder geval een belangrijke overwinning voor de AKP. Het re­ferendum was de afgelopen weken verworden tot een krachtmeting tussen de regering en haar tegen­standers. De campagne had meer weg van een verkiezingsstrijd dan van een referendum over de consti­tutie. Ook de opkomst was met 77,4 procent opvallend hoog; on­danks dat in het zuidoosten veel Koerden gehoor hebben gegeven aan de oproep van de Koerdische partij BDP om het referendum te boycotten.
Het resultaat van het referendum wordt ook gezien als een belangrij­ke indicator voor de verkiezingen volgend jaar zomer. De islamiti­sche AKP blijkt nog stevig in het zadel te zitten, tot wanhoop van de oppositiepartijen. „Turkije gaat een donkere toekomst tegemoet”, aldus een teleurgestelde leider De­vlet Bahceli van de nationalisti­sche MHP gisteravond. Volgens de oppositie is de AKP bezig met een ‘zachte islamitische coup’.
Met de hervormingen van de grondwet wil de regering volgens hen de greep op justitie en leger, van oudsher de beschermers van de seculiere staat, verstevigen. Die boodschap is in de hele west- en zuidkust luid en helder overgeko­men. Daar werd massaal ‘nee’ ge­stemd. Maar in de rest van het land worden de woorden van Er­dogan wel geloofd en was ‘ja’ favo­riet.Geen opmerkingen:

Een reactie posten