woensdag 15 september 2010

Hrant Dink


Turkije schuldig in Hrant Dink zaak


Turkije heeft te weinig gedaan om het leven van de in 2007 vermoorde journalist Hrant Dink te beschermen, aldus het Europees Hof voor de Mensenrechten gisteren. “Dit is belangrijke stap in deze schandelijke zaak.”

ISTANBUL – De Turkse staat is ernstig te kort geschoten in de bescherming van Hrant Dink, de Turks-Armeens journalist die op 19 januari 2007 in Istanbul door een ultranationalist werd doodgeschoten. De autoriteiten waren op de hoogte van een dergelijke moordplan, maar hebben nagelaten de bekende hoofdredacteur te informeren.
De rechters van het Europees Hof voor de Mensenrechten zijn glashelder. Turkije is ernstig in gebreke gebleven. Ook de vrijheid van meningsuiting van Dink is onvoldoende gerespecteerd. Integendeel doordat de journalist eerder door Turkse rechters werd veroordeeld voor het beledigen van de Turkse identiteit, werd hij een ´doelwit voor nationalisten´. Het hof veroordeeld Turkije dan ook tot het betalen van 100.000 euro aan de weduwe en de kinderen van Dink.
“Dit is een belangrijkste stap in deze schandelijke zaak”, stelt Sanar Yurdatapan, een bekende mensenrechtenactivist. “Uit de rechtszaak bleek ook keer op keer dat de staat hem hem niet heeft beschermd en dat ook niet wilde.”
Een paar weken geleden zorgde de zaak in Straatsburg al voor een hoop ophef. In zijn verdediging voerde Turkije namelijk aan dat de vermoorde journalist opriep tot haat en vergeleek hem – tot woede van nabestaanden – met een nazi-leider. Dit bracht de Turkse regering ernstig in verlegenheid. Hierop gaf president Abdullah Gȕl voor de camera´s toe dat het land niet alles had gedaan om de moord op Dink te voorkomen.
De Armeens-Turkse hoofdredacteur schreef in zijn artikelen openlijk over de Armeense genocide, de volkerenmoord op de Armeniërs in 1915, die volgens de officiële Turkse lezing nooit heeft plaats gevonden. Hiervoor werd hij meerdere malen voor de rechter gesleept en schuldig bevonden.
Een week voor zijn dood spande Dink zelf een zaak aan bij het Europees Hof. Na zijn moord diende zijn familie een nieuwe aanklacht in waarin ze de Turkse staat medeverantwoordelijk achtte voor zijn dood.
De moord op de bekende journalist schokte het hele land in 2007, duizenden Turken gingen woedend de straat op. En premier Erdogan verklaarde onmiddellijk het nationalisme aan te pakken.
Maar nu drieënhalf jaar later is er weinig wat hoopvol stemt. Veel Turken geloven niet dat de echte daders ooit gepakt zullen worden. “Het onderzoek is slecht uitgevoerd, bewijsstukken verdwijnen. Agenten die verdachte worden, blijven aan de zaak mee werken”, stelde advocaat Orhan Cemal Cengiz eerder.
Tekenend voor de mentaliteit was de foto die daags na de arrestatie van de 17-jarige verdachte in de media opdook, waarop agenten trots – wapperend met de Turkse vlag – naast de verdachte poseren.
En ook het beruchte artikel 301, dat het beledigen van de Turkse identiteitafbaar maakt en waar Hrant Dink herhaaldelijk voor werd veroordeeld, bestaat nog steeds. “301 heeft Hrant vermoord”, zo klonk het na zijn dood. Het artikel is inmiddels wel aangepast, maar volgens Bianet, waakhond voor de Turkse persvrijheid, is dat slechts een symbolische ingreep. Dit jaar zijn al tientallen journalisten in Turkije voor de rechter gesleept vanwege hun opinie. Velen worden niet vervolgd voor artikel 301, maar in het kader van de Anti-Terreur Wetgeving. Zij worden ervan beschuldigd propaganda te maken voor een terroristische organisatie. In de meeste gevallen de Koerdische PKK.Geen opmerkingen:

Een reactie posten