dinsdag 7 september 2010

CHP en Ria Oomen

Ria Oomen boos over Turkse beschuldiging


De grootste Turkse oppositiepartij, CHP, beschuldigt Ria Oomen-Ruijten, rapporteur van de Europese Unie, ervan met dure cadeaus te zijn omgekocht door de Turkse regering.Oomen: ,,Dit is te gek voor woorden.’’


ISTANBUL – ,,Absurd en heel dom.’’ Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten is woedend over de aantijgingen van Kemal Kilicdaroglu. De leider van de grootste Turkse oppositiepartij CHP stelde in een live televisieprogramma dat Europarlementariërs, onder wie Turkije-rapporteur Oomen, met dure cadeaus worden ingepakt door de Turkse regering, en dat ze daarom het Turkse regeringsbeleid steunen.
‘Wie betaalt de tripjes van deze dame? Van wie is limousine die haar rondrijdt in Turkije? Wie heeft de dure tas op de Grand Bazar voor haar gekocht? Dat moet eens uitgezocht worden’, aldus Kilicdaroglu tijdens een interview op de Turkse CNN Turk.
Oomen noemt de beschuldigingen ‘te gek voor woorden’: ,,Ik was echt met stomheid geslagen toen ik dit hoorde. Absoluut onacceptabel en laag-bij-degronds. Meneer K. kan zich beter bezighouden met het opbouwen van het land.’’
De Turkse minister en EU-onderhandelaar Egemen Bagis heeft inmiddels excuses geëist van de partij, die volgens hem ,,Europese vrienden schoffeert met zijn ongegronde beschuldigingen’’.
,,De moraal van de Europarlementariërs is niet van dusdanig laag niveau dat zij steekpenningen aannemen’’, aldus Bagis in het dagblad Zaman.Oomen ontving gisteren van de CHP een mailtje waarin gesteld werd dat de woorden van de oppositieleider door de media verkeerd zijn geïnterpreteerd.,,Onzin, ik weet precies wat hij heeft gezegd. Ik zie dit niet als een excuus. Hij heeft me er wel degelijk van beschuldigd cadeaus in ontvangst te hebben genomen.’’
Ook uit Brussel komen boze reacties. Daniel Cohn Bendit (Groenen) bestempelde de beschuldigingen als ,,ongegrond en dom’’ en beloofde Kilicdaroglu, die plannen heeft deze maand een bezoek aan Brussel te brengen, dat haarfijn te zullen uitleggen.Oomen vermoedt dat haar – positieve – uitlatingen vorige week over de grondwetshervormingen de oppositieleider in het verkeerde keelgat zijn geschoten.
Zondag spreekt Turkije zich in een referendum uit voor of tegen deze hervormingen. De zaak verdeelt het land enorm. De regerende AKP stelt dat de hervormingen hard nodig zijn. De huidige grondwet is nog een overblijfsel van de militaire coup in 1980. Met de hervormingen wordt de macht van justitie en leger aan banden gelegd, iets waar de Europese Unie keer op keer op hamert. De oppositiepartijen, met de CHP voorop, zijn faliekant tegen. Zij stellen dat de islamitische AKP haar greep op justitie en andere staatsorganen wil verstevigen. De Koerdische BDP heeft, tot verrassing van velen, opgeroepen tot een boycot van het referendum.
Oomen: ,,Ik heb alleen de hoop uitgesproken dat iedereen zondag van zijn democratisch recht gebruik zal maken. En dat de hervormingen een belangrijke stap zijn om van Turkije een modern en democratisch land te maken.’’De Turkije-rapporteur zal Kilicdaroglu zeker in Brussel ontvangen.
,,Natuurlijk. Maar ik vraag me alleen af of hij nog durft te komen. Hij maakt hier weinig vrienden mee.’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten