woensdag 1 september 2010

Analfabetisme

"Ouders vertrouwen de scholen hier niet"
Koerdische meisjes in Diyarbakir, foto Sender Sabanci
ISTANBUL – “Een meisje hoeft niet naar school, die moet maar snel trouwen en kinderen krijgen”, deze opvatting is nog wijdverspreid in het Koerdische zuidoosten. Niet gek dat één op de drie vrouwen er niet kan lezen of schrijven.
Uit een recent onderzoek van de Bahcesehir Universiteit in Istanbul blijkt dat tien procent van de bevolking analfabeet is. Het overgrote deel zijn vrouwen. Bijna vijf miljoen, kan niet lezen of schrijven. Ruim 800.000 zijn tussen vrouwen tussen de 15 en 24 jaar, hoge aantallen voor een land waar de leerplicht geldt.
Opvallend zijn ook de enorme verschillen tussen de regio´s. Zo telt Istanbul slechts vijf procent analfabeten, in het zuidoosten is dit aantal zes keer zo hoog, dertig procent.
De hoge aantallen zijn te verklaren omdat relatief veel ouders – ondanks de leerplicht –. in het arme zuidoosten en oosten besluiten hun dochters thuis te houden en niet naar school sturen. Deels liggen tradities en religieuze overwegingen hier aan ten grondslag . “Er zijn ouders die het niet nodig vinden dat hun dochter onderwijs krijgen. Ze zien het nut er niet van in, meisjes moeten maar snel trouwen en kinderen krijgen”, stelt Gul Keren van de Vakad, een vrouwenorganisatie in het oostelijke Van.
Het geboortecijfer ligt in het overwegend Koerdisch gebied dan ook stukken hoger dan in het rest van Turkije. Uit een onderzoek van de Universiteit van Ankara uit 2000 blijkt deze regio vrouwen gemiddeld vijf tot zeven kinderen krijgen. En dat terwijl in het West-Turkije het geboortecijfer, met 2,2 te vergelijken is met dat van Europa. Ook onderzoeker Murat Yucesahin legt een verband tussen het lage onderwijsniveau en de vele geboortes.
In hetzelfde gebied is het ook de normaalste zaak van de wereld dat meisjes van twaalf, dertien jaar oud worden uitgehuwelijkt. Dit is officieel strafbaar – de huwbare leeftijd in Turkije ligt op zeventien jaar – maar daar trekken maar weinig families zich iets van aan.
Maar het zijn niet alleen de tradities die ouders doen besluiten hun dochters thuis te houden, benadrukt Keren in Van. Het probleem is groter. Het is verschil in onderwijs tussen West en Zuid is enorm. Veel scholen in het zuidoosten verkeren in erbarmelijke staat – een groot aantal heeft zelfs niet eens een toilet en geld voor renovatie is er niet.
Tel daarbij op het enorme tekort aan leerkrachten. Een leerkracht op tachtig leerlingen is geen uitzondering. “Lessen gaan vaak niet door omdat er geen onderwijzer is. Soms gaat de school ineens een maand dicht”, klinkt het in Van. Rampzalig voor kinderen die zich proberen voor te bereiden op de middelbare school.
Ouders hebben daarom weinig vertrouwen in de plaatselijke scholen. Wie past er op hun dochters? “Zeker na de incidenten onlangs in Siirt is het wantrouwen alleen maar groter geworden”, stelt Keren. Ze doelt op de ontuchtzaak die eind april het hele land schokte. In de zuidoostelijke stad Siirt werden ruim twintig mannen opgepakt – onder wie een schooldirecteur, een politie-agent en lokale ondernemers – die ervan verdacht werden twee jaar negen meisjes systematisch te hebben misbruikt. De zaak werd breed uitgemeten in de pers.
Keren in Van is pessimistisch. “Zolang de overheid niet zorgt dat het onderwijs in orde is en er voldoende leekrachten zijn, zullen meisjes thuis worden gehouden.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten