zaterdag 28 augustus 2010

Rijkaard

Turken willen resultaat van Rijkaard, en snel

 ISTANBUL – Het geduld van de fans van Galatasaray raakt op en de druk op Frank Rijkaard groeit met de dag. De Turkse topclub werd donderdag door het Oekraiene SK Karpaty Lviv uitgeschakeld in de laatste voorronde van de Europa League. „Ik denk niet aan opstap pen”, stelde Frank Rijkaard na de uitschakeling. De Turkse sportpers en fans denken wél degelijk aan ontslag.


Het gaat niet goed met Galatasaray, de oudste club van Turkije. De competitie begon al waardeloos, de eerste twee wedstrijden wer den verloren en de topclub staat daardoor in de Turkse Süperlig op de voorlaatste plaats. Tot overmaat van ramp ging donderdag ook Europa aan de neus van de Leeuwen – zoals de bijnaam van de club luidt – voorbij. Galatasaray had in de Oekraïne – na het 2-2- gelijkspel een week eerder thuis in Istanbul – moeten winnen. Maar het liep anders. De gelijkmaker van Artem Fedetsky – in de 92e minuut – ver pestte de avond voor Rijkaard en zijn fans.
Het tegenvallende resultaat kan vérgaande gevolgen hebben. Zeker voor Rijkaard. Zijn dagen bij Gala tasaray zijn geteld, zo klinkt het in de pers. Hoe anders was de stem ming vorig jaar zomer. De Neder landse coach werd toen met veel bombarie gepresenteerd als de nieuwe man van de Leeuwen. „ De nieuwe legende”, kopte de pers toen. Hij zou een totaal nieuw sys teem introduceren, de defensieve Turken aanvallend leren spelen.
Maar Rijkaard kon tot dusver die hooggespannen verwachtingen niet waarmaken. Vorig jaar eindig de de club op een tegenvallende derde plaats in de Turkse competi tie. Maar er is niet alleen kritiek op de Nederlander; ook het transfer beleid van de club ligt onder vuur. Goede spelers zijn verkocht en wei nig goede aanvallende spelers ge kocht. „En veel spelers zijn gebles seerd”, stelde Rijkaard donderdag zelf.
De Turken staan echter niet bekend om hun geduld met tegenvallende trainers. Ze willen resultaat zien en snel. Daar kan de Duitse coach Michael Sikke over mee pra ten. Hij moest vorig jaar februari het veld ruimen na tegenvallende resultaten. Of Rijkaard hetzelfde lot staat te wachten? Zelf stelde hij donderdag optimistisch dat er nóg twee cups te winnen zijn. Maar of de Turken hem die kans geven, dat is nog maar de vraag. In de me dia gonst het van de geruchten. De naam van voormalige bonds coach Fatih Terim duikt opvallend vaak op als mogelijke opvolger. ‘ De keizer’, geliefd en gehaat in Turkije, was al twee keer eerder coach van de Leeuwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten